Vanliga frågor

Se våra svar på vanliga frågor om programmet, från programregler till matchningsprocess och din vistelse i USA.

Vill du veta mer?

Skriv upp dig så skickar vi mer information.

Har du några fler frågor om au pair programmet? Här nedan finns våra svar på några av de vanligaste frågorna vi får.

Om du inte får svar på din fråga här får du gärna kontakta oss! Ring eller skicka e-post

Programregler

Kan jag resa till USA som au pair i bara 3, 6 eller 9 månader?

Enligt U.S. Department of States visumkrav måste varje au pair-sökande stanna hos sin värdfamilj i åtminstone 12 månader. Den här regeln gäller därför inte bara för au pairer från Cultural Care, utan också för alla andra förmedlingar.

Över 40 % av våra au pairer väljer att förlänga sin vistelse och stanna i 6, 9 eller 12 månader till, för att få mer tid med sin värdfamilj, eller utforska mer av USA.

Har jag möjlighet att förlänga min vistelse i USA?

Ja. Utöver minimikravet på 12 månader som au pair i USA har du också möjlighet att förlänga vistelsen i 6, 9 eller 12 månader till. Över 40 % av våra au pairer väljer att utnyttja den här möjligheten.

Tar ni emot manliga au pairer?

Män är välkomna till Cultural Care Au Pair-programmet. Men kom ihåg att sökningen efter en värdfamilj kan ta lite längre för manliga sökande. Därför bör du vara extra flexibel och motiverad, samt ha gott om erfarenhet av att ta hand om barn och köra bil. Precis som för alla au pairer har du större chans att hitta din drömfamilj ju mer erfarenhet du har av att ta hand om barn.

Vad händer om jag redan har en värdfamilj i USA?

Om du redan har hittat en värdfamilj ska du kontakta oss idag så att vi också kan registrera familjen till programmet och se till att du kan få ett officiellt J-1-visum. Din värdfamilj kommer följa vår normala granskningsprocedur, inklusive bakgrundskontroller.

Vad är skillnaden mellan en ”au pair” och en ”barnskötare”?

”Au pair” är ett franskt ord som betyder ”i nivå med” eller ”lika med”, vilket betyder att au pairen bor på lika villkor hos värdfamiljen. Au pairer kommer från ett annat land och både värdfamiljen och au pairen har ett intresse av att lära sig om varandras vanor och livsstil genom ett kulturutbyte. En au pair måste ha erfarenhet av att ta hand om barn, men det är inte nödvändigt att ha formella kvalifikationer i barnomsorg. I USA är au pair-programmet ett reglerat visumprogram som begränsar au pairens ålder till mellan 18 och 26 år och har vissa regler för ansvarsområden, arbetstimmar och kompensation. En barnskötare har däremot studerat barnomsorg och fått formella kvalifikationer i ämnet. En barnskötare bor inte alltid med familjen och gör ofta mer hushållsarbete än en au pair har tillåtelse att göra.

Vad är veckoersättningen?

Alla au pairer i USA får en veckoersättning av sina värdfamiljer. Veckoersättningen beskattas, och du är skyldig att betala skatt för din tid i USA. US State Department reglerar veckoersättningen och för tillfället är den uträknad till ett minimumbelopp på 195,75USD per vecka. Det är tillåtet för värdfamiljer och au pairer att diskutera och komma överens om en högre ersättning än den obligatoriska veckoersättningen på 195.75USD. Som au pair får du dock inte arbeta mer än 10 timmar per dag och 45 timmar i veckan och inte heller utföra sysslor som ej är barnrelaterade oavsett ersättning.

Ansöknings- och matchningsprocessen

Hur snart efter ansökan kan jag åka till USA?

Man behöver bli antagen till programmet åtminstone 2–3 månader innan ens önskade avresedatum, bland annat för att ha tid på sig i matchingen samt för praktisk förberedelse som t.ex. söka sitt visum. Hur snabbt processen går beror på hur snabbt du gör din ansökan, engagerar dig i matchningsprocessen samt uppfyller kraven för programmet. Vi rekomenderar att du söker till programmet 9-12 månader i förväg för att ha gott om tid i matchningsprocessen att hitta en familj som passar just dig.

Vad är en referens för barnerfarenhet?

En referens för barnerfarenhet är en vuxen individ som kan bekräfta att du har viss erfarenhet av att ta hand om barn. Referenser kan vara: Föräldrar till barn som du tagit hand om, en lärare eller handledare i skolan eller dagiset där du praktiserat, en handledare eller styrelsemedlem i en organisation där du utbildar dig eller arbetar med barn, eller en representant från det ungdomsprogram du har medverkat i. Om du varit barnvakt till syskon eller släktingar kan dina egna familjemedlemmar också fylla i en referens för barnerfarenhet.

Vad är en personlig referens?

En personlig referens är en vuxen som kan bekräfta att du är lämplig som au pair hos en amerikansk värdfamilj. Eftersom sannolikheten är större att våra värdfamiljer har förtroende för andra vuxna, ska du inte skicka en personlig referens från en kompis. Försök att få referenser från lärare eller arbetsgivare, eller andra vuxna personer i din omgivning. Personer som är mer partiska att säga bra saker om dig, som kompisar eller familjemedlemmar, är inte värdefulla referenser.

Hur många referenser behöver jag?

Totalt behöver du tre referenser från tre olika vuxna som inte är släkt med dig (kan vara både personliga referenser eller referenser för barnerfarenhet). Åtminstone en referens i din ansökan måste vara en referens för barnerfarenhet, och totalt sett måste den/de barnreferenser du väljer kunna tillsammans bekräfta minst 200 timmars erfarenhet av barn.

Hur följer Cultural Care upp med mina referenser?

Vi ringer varje referens för barnerfarenhet och bekräftar informationen om din rapporterade erfarenhet hos dem, inklusive ungefärligt antal barnomsorgstimmar. Vi ringer också till dina personliga referenser.

Jag har inte något körkort än. Kan jag fortfarande ansöka?

Det är ett programkrav att alla au pairer har ett giltigt körkort så vi kan inte anta dig till vårt program förrän du har fått ditt körkort. Men under tiden rekommenderar vi att du fyller i resten av ansökan så att vi är beredda att påbörja din matchningsprocess så snart du fått körkortet. Av säkerhetsskäl är det viktigt att du är en erfaren, ansvarsfull förare och känner dig bekväm med att köra i USA.

Hur fungerar matchningsprocessen?

Vårt matchningsteam i USA fokuserar på att hitta en värdfamilj som passar just dig och dina personliga egenskaper. Vi föreslår din au pair profil till en familj som sedan bestämmer om du potentiellt kan vara rätt au pair för just deras behov. Samtidigt kan även familjerna själva söka efter sin nästa au pair genom vår hemsida i USA eller deras eget konto innan de skickar en kontaktförfågan till dig. Varje gång en familj är intresserad av din ansökan kommer du få ett email från oss men lite mer information om familjen samt se deras ansökan och profil. Du kan sen prata på telefon, över Skype och email för att lära känna varandra bättre. Du kan prata med upp till tre familjer samtidigt och väljer själv vilken familj du tackar ja till. Om ni båda bestämmer er för att välja varandra bli ni sedan en slutgiltlig match.

Din au pair erfarenhet

Kan jag byta värdfamilj om vi inte kommer överens?

Vår främsta prioritet är att både du och värdfamiljen har en bra erfarenhet och ni bör ge varandra tid att lära känna varandra. Ibland uppstår dock personlighetskonflikter mellan en au pair och en värdfamilj. I dessa fall arbetar Cultural Care Au Pair med dig för att hitta bästa lösningen för båda parterna.

Hur kan jag hitta nya vänner som au pair?

Det finns många möjligheter att skaffa vänner under din tid som au pair. Här är några exempel på hur:

  1. Under Au Pair Training School där du och au pairer från hela världens kommer att bli indelade utifrån när ni ska resa till USA tillsammans.
  2. På informella träffar i ditt närområde. Din Local Childcare Consultant kan hjälpa dig att få kontakt med au pairer i närheten.
  3. Genom att ta kontakt med andra au pairer på olika virtuella support- och sociala webbinarier som hålls av vårt Cultural Care-team i USA.
  4. På kursen du tar på ett lokalt college där du kommer i kontakt med andra amerikanska och internationella studerande.
  5. Genom din värdfamilj och det område ni bor i.
Har jag möjlighet att studera?

Som en del av au pair-programmet, måste alla au pairer ta några poäng på ett amerikanskt college under sitt år i USA. Det är ett bra sätt för au pairer att träffa folk i egen ålder samtidigt som de studerar något som kan vara användbart i framtiden. Tidigare Cultural Care-au pairer har studerat allt från datorprogrammering till amerikansk kultur, främmande språk och barnomsorgsrelaterade kurser. Kom ihåg att dina studier bör passa med tiderna när du tar hand om dina värdbarn. Dessa tider fastställs på förhand och i samarbete med dina värdföräldrar.