Att resa till USA som au pair är en spännande möjlighet för att få lära sig engelska, resa och bli mer självständig. Men för många förhoppningsfulla au pairer kan flytten till ett annat land också innebära en oro för om de ska bli accepterade och omtyckta av en annan familj, sina nya vänner och samhället de ska bo i. De här känslorna kan vara ännu starkare för unga människor som identifierar sig som HBTQ+ och som tidigare har upplevt att de blivit dömda.
Vi hoppas att det känns betryggande att höra att de HBTQ+-au pairer som delade sina berättelser med oss bara hade positiva saker att säga. De beskriver att de har känt sig accepterade av det amerikanska samhället och kunnat acceptera sig själva som de är. Au pairerna är också tacksamma för att de har kunnat ge sina värdbarn möjligheten att få upp ögonen för människors olikheter. Sarah, au pair från Brasilien, sa så här om sin värdfamilj: – De respekterar mig, de tycker att det är lika normalt att man är gay!
När vi frågar våra au pairer vad som överraskar dem mest med USA, är det vanligaste svaret hur fördomsfria och välkomnande amerikanerna är. Sarah, en brasiliansk au pair som bor i Pennsylvania, har känt att hennes värdfamilj verkligen accepterar henne och säger: – Jag har aldrig känt att min värdfamilj eller Cultural Care har några problem med min sexuella läggning. Jag är inne på mitt andra år hos en ny familj, och de respekterar mig och ser inte annorlunda på mig för att jag är gay! Kärlek är kärlek, och två likadana kroppar gör ingen skillnad! Vår mexikanska au pair Alejandro valde att förlänga sin vistelse och stanna ytterligare ett år hos sin värdfamilj!
Alejandro från Mexiko tycker också att hans värdfamilj och närsamhälle är väldigt förstående. Han säger: – Min värdfamilj har stöttat mig ända sedan det här fantastiska äventyret började, och jag har det hur bra som helst hos dem. Det var därför jag bestämde mig för att stanna ett år till. Det är det jag uppskattar mest med min au pair-upplevelse – jag får vara den jag vill vara. Jag får vara fri! Den här nyvunna friheten har förändrat livet för Alejandro som säger så här: – Jag har blivit mer självsäker, självständig och har bevisat för mig själv att jag kan göra saker som jag aldrig trodde att jag skulle klara av. Vår italienska au pair Irene är glad över att hennes värdfamilj accepterar henne för den hon är.
Irene var nervös över att dela den här sidan av sig själv med sin värdfamilj. – Jag brukar alltid vara väldigt lättsam och utåtriktad, men den här gången var jag lite rädd för jag visste inte hur det skulle tas emot. Som tur är stöttar Irenes värdfamilj henne och hon säger att hon mår mycket bättre nu. På bilden ser du vår tidigare argentinska au pair Chili (längst ut till höger), här tillsammans med sin värdfamilj.
Vissa au pairer tycker också att de genom att börja om i en ny miljö ger dem mod att visa sitt sanna jag och ”komma ut” offentligt som bög eller lesbisk. Chili, före detta au pair från Argentina, tillbringade två år i Colorado hos sin värdfamilj och säger så här: – Man kan säga att jag tekniskt sett kom ut under min tid som au pair. Det finns vissa undantag, men i allmänhet är det ingen som bryr sig om en kille vill ha på sig högklackade skor, måla naglarna och vara Elsa eller om en tjej vill leka med verktyg, bilar och vara Batman. Under hela min tid i USA kände jag aldrig att någon dömde mig eller ens brydde sig om att jag var den jag var. Allt jag kände var att jag fick stöd och kärlek. Fruzsi, au pair från Ungern, medger att hon alltid ”dolde sitt sanna jag” innan hon kom till USA som au pair.
Ungerska au pairen Fruzsi säger: – Jag var alltid blyg och tystlåten. I mitt hemland kunde jag aldrig vara den jag ville vara eftersom folk är dömande, och jag lyckades inte nå den punkten där jag själv inte brydde mig om vad folk tyckte. Så jag dolde alltid mitt sanna jag. Under hennes tid i USA förändrades däremot saker och ting för Fruzsi. – Sedan jag kom hit klär jag mig som jag vill och har vilken frisyr jag vill, eftersom jag vet att ingen bryr sig. Man blir accepterad för den man är. Ingen förväntar sig att man ska vara på något annat sätt. Efter ett år i USA kunde jag äntligen komma ut för min familj, och jag känner mig mycket bekvämare nu. Fruzsi menar att det var mycket enklare att göra det här eftersom: – San Francisco är ett mecka för folk som är gay, och det är helt naturligt för alla – kärlek är kärlek. Jag vet att det inte kommer att vara likadant vart jag än åker efter USA, men jag har kommit så långt att jag inte längre bryr mig om vad andra tycker! Vår tyska au pair Laura (till höger på bilden), tycker att det är spännande att hjälpa sina värdbarn att utveckla medkänsla och acceptans för alla människor oavsett ras, kön eller sexuell läggning.
Förutom att våra HBTQ+-au pairer känner att de blir accepterade av andra och kan acceptera sig själva får de också en chans att göra världen lite bättre genom sin roll som barnomsorgsgivare. Vår tyska au pair Laura har varit en aktiv medlem i HBTQ+-rörelsen långt innan hon kom till USA – hon är medlem i många HBTQ+-grupper på Facebook och är engagerad i Trevor-projektet, som erbjuder krisstöd och arbetar förebyggande mot självmord bland HBTQ+-ungdomar. Laura säger att vistelsen i USA har gett henne möjlighet att göra ytterligare en insats för HBTQ+-rörelsen genom att hon hjälper sina värdbarn att förstå hur viktigt det är med acceptans och medkänsla. – Jag utgår inte direkt från mig själv när jag pratar med mina värdbarn, utan försöker lära dem så bra jag kan om själva HBTQ+-rörelsen. Min förhoppning är att jag bidrar till att garantera en generation med fördomsfria barn som inte bara tycker att HBTQ+ är en konstig bokstavskombination utan att det faktiskt betyder något. Laura säger att hennes tid som au pair i USA också har hjälpt henne att ...: – … inse hur stor, högljudd och fantastiskt färgstark Pride kan vara och hur viktigt det är att hålla ihop som en rörelse och behandla varandra med ömsesidig vänlighet och respekt.
Och om de skulle ge ett råd till ungdomar som definierar sig som HBTQ+ och vill bli au pairer? Så här säger Fruzsi: – Missa inte den här upplevelsen, för det här kan du bara göra när du är ung! Jag lärde mig att tycka om mig själv och vara stolt över den jag är. Laura tillägger: – Bara kör på, och sprid och kärlek och mångfald till hela världen så mycket som möjligt. Chili påminner oss om det allra viktigaste:– Kom bara ihåg att du måste tycka om barn!