Story

Jag började som au pair. Nu är jag ...

En f.d. Cultural Care au pair ser tillbaka på sin erfarenhet som au pair och hur den hjälpt henne i karriären.

Tove Meyer är ursprungligen från Sverige och var au pair med Cultural Care i Chicago mellan 2002 och 2003. Nu är hon journalist och författare, samt producent i ett stort skandinaviskt intervjuprogram.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=Nxn78WI3Q0s

Jag kommer ihåg första gången jag såg ett trafikljus på väg från flygplatsen och det slog mig hur annorlunda och mycket större allt var. Det var min första gång i USA, och första gången jag skulle vara hemifrån under en så lång period. Jag var tvungen att börja lita på mig själv och min egen förmåga så fort jag steg ur flygplanet.

Som tur är kände jag mig som hemma direkt när jag träffade min andra värdfamilj. De var väldigt öppna och vi hade bra kommunikation om barnen och mitt jobb. Jag kände mig trygg med förväntningarna på min tid hos dem och jag kände att de välkomnade mig med öppna armar. Jag kände att de litade på mig och såg att jag kunde ge deras barn något speciellt. Tack vare detta fick jag ett ökat självförtroende. Jag klarade av så mycket mer än jag trodde jag kunde.

Det var under mitt år som au pair som jag verkligen började utveckla en känsla för vem jag är och fundera över vad jag ville bli och uppnå i livet. Jag kom underfund med att jag var mycket social och äventyrlig med en kreativ sida. Jag började skriva mycket, speciellt korta berättelser och noveller i mitt rum, och jag insåg att det var något jag var bra på. Jag publicerades hemma i Sverige i några antologier och vann några skrivtävlingar i USA. (Ja det fanns Internet redan då)

Jag älskade hur jag på ett naturligt sätt fick kontakt med nya människor, vare sig det var i snabbköpet eller värdfamiljens skola. Jag träffade många människor och jag började lyssna på deras berättelser. Mitt intresse för andras livsberättelser fick mig att börja fundera över att bli journalist och här är jag nu. Jag arbetar med olika personers livsberättelser varje dag.

Att vara au pair är en bra erfarenhet att ha med på meritförteckningen eftersom det visar att man jobbar hårt, tar ansvar och att man är tillräckligt modig att lämna sitt land för en ny kultur. Men jag skulle också säga att erfarenheten är berikande på så många sätt. Det är ett äventyr och en utmaning som inte kan jämföras med något annat: Det är en kulturell erfarenhet som på vissa sätt kommer att definiera dig för resten av livet.